Διατροφή και Τριχόπτωση: Προστατέψτε την υγεία των μαλλιών σας με τη βοήθεια των κατάλληλων βιταμινών

Αν και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποια ισχυρή απόδειξη που να συνδέει άμεσα τη λήψη συγκεκριμένων βιταμινών με ξεκάθαρη δράση ενάντια στην τριχόπτωση, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να έχει η διατροφική επάρκεια σε συγκεκριμένες βιταμίνες στην προσπάθειά μας για υγιή και όμορφα μαλλιά.

Η επικρατούσα άποψη ανάμεσα στους ειδικούς στις μέρες μας θέλει την ισορροπημένη διατροφή να είναι σύμμαχος σε σχέση με την υγεία των μαλλιών, των οποίων οι απαιτήσεις τόσο σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα υψηλές.

Έτσι ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για θεραπευτική δράση συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων απέναντι στην απώλεια μαλλιών, είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη τους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε λιγότερο υγιή μαλλιά και σε τριχόπτωση.

Από το σύνολο των βιταμινών αυτές που η σύγχρονη έρευνα ξεχωρίζει για τον ευεργετικό ρόλο τους σε σχέση με την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη D.

Πέρα από το ρόλο τους στη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση για την υγεία των μαλλιών καθώς συντελούν στη διατήρηση δυνατών και απαλών μαλλιών μειώνοντας την καθημερινή απώλεια τριχών.

Οι παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας.

Αν και η συνεισφορά της βιοτίνης στην παραγωγή κερατίνης – θεμελιώδες συστατικό για την υγεία των μαλλιών- της έχει δώσει εξέχοντα ρόλο, η σημασία των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος δε θα πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα.

Πηγές για τις βιταμίνες Β αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πρωτεΐνες από άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα καρύδια και τα διάφορα θαλασσινά.

  • Αν και τα ερευνητικά δεδομένα είναι ελλιπή σε σχέση με τη την ικανότητα της παραπάνω βιταμίνης να αναστρέψει τα αποτελέσματα της τριχόπτωσης, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ότι αφορά τον ρόλο που μπορεί να έχει ως προς την πρόληψή της καθώς φαίνεται ότι συνδέεται με την ανάπτυξη των μαλλιών.

    Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνδρομής της βιταμίνης D στην αφύπνιση των τριχοθυλακίων και τη συμβολή της στη δημιουργία νέων.

    Αν και η παραπάνω αφύπνιση δεν εγγυάται απαραίτητα την ανάπτυξη τρίχας, τα συμπεράσματα είναι σαφώς ενθαρρυντικά.

    Πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια όπως ο σολομός και η ρέγκα, τα μανιτάρια, το γάλα σόγιας και το κανονικό γάλα.

    Η απευθείας έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο οδηγεί στην παραγωγή της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Βιταμίνη Α

Βοηθάει στην προφύλαξη της τρίχας από την ξηρότητα και το σπάσιμο καθώς συντελεί στην παραγωγή υγιούς σμήγματος.

Βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες συντελεί στη μείωση του κινδύνου για απώλεια μαλλιών μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα προφυλάσσει την τρίχα από τη γήρανση.

Βιταμίνη C

Βοηθάει στην ομαλή σύνθεση κολλαγόνου – πρωτεΐνης στη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.

This site is registered on wpml.org as a development site.