Μπορεί αυτές τις ημέρες να #Μένουμε_σπίτι, αλλά δεν σταματάμε να ενημερωνόμαστε για όσα μας ενδιαφέρουν. Η κλινική Hair Transplant βρίσκεται δίπλα σας και είναι εδώ για να δώσει λύσεις σε κάθε ανησυχία σας που αφορά τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Κλείστε ραντεβού για μία δωρεάν online συνομιλία (μέσω Skype, Viber και Τηλεφώνου) με τον ιατρό Ιωάννη Παπαγγελόπουλο για να σας λύσει κάθε απορία! Κλείστε Online Ραντεβού

Τριχόπτωση

Η πλούσια κώμη σε άνδρες και γυναίκες από τα αρχαία χρόνια θεωρούνταν σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Η απώλεια των μαλλιών λοιπόν, αν και δεν επηρεάζει απευθείας την υγεία μας, είναι φυσικό επακόλουθο να είναι ψυχοφθόρα και να προκαλεί άγχος και έντονη δυσανασχέτηση.

Γνωρίστε την ανατομία της τρίχας

Η ζωή της τρίχας κάνει έναν μεγάλο κύκλο μέχρι να πέσει και να ξαναγεννηθεί. Στην πρώτη φάση της, την αναγενή, η τρίχα αναπτύσσεται σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο φτάνει τα 5-6 χρόνια. Στην δεύτερη, την καταγενή, η τρίχα εξασθενεί και είναι έτοιμη να πέσει μέχρι που στην τρίτη φάση, την τελογενή, πέφτει, αφήνοντας τη ρίζα να υφίσταται για την αναγέννηση της επόμενης τρίχας.

Πόσα μαλλιά χάνουμε καθημερινά και πότε η απώλεια είναι προβληματική;

Σε καθημερινή βάση ο καθένας από μας χάνει περίπου 80 τρίχες, ενώ σε εποχιακές εξάρσεις ιδιαίτερα οι γυναίκες παρατηρούν μεγαλύτερη απώλεια την ώρα του λουσίματος. Αν διπλασιαστεί η ποσότητα τριχών που χάνονται για παραπάνω από 2 μήνες, τότε προτείνεται η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο-δερματοχειρουργό.

Συνήθεις αιτίες τριχόπτωσης

 • Πολύ πιθανή είναι η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης ή κάποια διαταραχή/δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
 • Άλλο ενδεχόμενο, αρκετά συχνό, είναι κάποια ορμονική διακύμανση που έχει εκδηλωθεί με διαταραχή στην έμμηνο ρύση ή με την παρουσία των πολυκυστικών ωοθηκών (για γυναίκες).
 • Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή μαζεύουν συχνά τα μαλλιά τους κότσο, τραβώντας τα με δύναμη. Άλλες κάνουν καθημερινή χρήση δυνατών σεσουάρ, καίγοντας την τρίχα. Ευτυχώς η τελευταία περίπτωση είναι πλήρως αναστρέψιμη αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
 • Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση), μπορεί να προκαλέσει παροδική απώλεια μαλλιών.
 • Κάποιες ειδικές παθήσεις του δέρματος και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, φέρνουν μόνιμη τριχόπτωση.
 • Ο πρώτος παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα ή αλλιώς γονιδιακή προδιάθεση, δηλαδή το DNA έχει καταγεγραμμένο το αν θα παρουσιαστεί προβληματική τριχόπτωση (μέχρι και 7 γενιές πίσω!).
 • Ανδρικές ορμόνες πολύ ισχύρες οι οποίες δρουν καταστρεπτικά στο θύλακο της τρίχας (ενζύμο 5α αναγωγάση).
 • Ισχυρό ενδεχόμενο είναι η ηλικία, μία φυσιολογική αιτία, αφού όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσουν τα μαλλιά από κάποια περιοχή του κεφαλιού.
 • Αγχώδεις διαταραχές και έντονο στρες επηρεάζουν αρκετά την ομαλή λειτουργία/κίνηση της τριχοφυΐας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, ο πιο κοινός και συχνός τύπος τριχόπτωσης επηρεάζει και απασχολεί το 75% των αντρών μετά τα 40 τους χρόνια. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που παρουσιάζεται στους περισσότερους και φανερώνει την ανδρογενετική αλωπεκία, είναι η σταδιακή αποδυνάμωση της τρίχας, η οποία εν τέλει εξαφανίζεται εντελώς από την κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους.

Διάγνωση

Για να καθοριστεί για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά η κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος, χρησιμοποιούνται διάφορα διαγνωστικά εργαλεία που καταγράφουν και αξιολογούν τον αριθμό, την πυκνότητα, την ποιότητα και την κατάσταση των τριχοθυλακίων (διαδικασία τριχοσκόπησης).

Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν;

Για την βέλτιστη αξιολόγηση της τριχόπτωσης σε κάθε άτομο ξεχωριστά, ο δερματολόγος συνιστά για αρχή μία γενική αίματος με συγκεκριμένη κατεύθυνση και μία πυκνομέτρηση, η οποία θα μετρήσει τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Σημαντικές επίσης εξετάσεις είναι το:

Tριχοριζόγραμμα: Προσδιορίζεται η αναλογία των τριχών.

Φωτοτριχοριζόγραμμα: Εξονυχιστική ανάλυση των τριχών.

Εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας

Διαφορετικές σε έναν μεγάλο βαθμό είναι και οι θεραπείες που προτείνονται για τον άνδρα και την γυναίκα, επειδή το ορμονικό και το οργανικό προφίλ ποικίλλει στα δύο φύλα.

Υπάρχουν όμως και θεραπείες τριχόπτωσης ανεκτές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, με ή χωρίς επεμβατικές τεχνικές.

 1. Θεραπεία με laser ψύξης, για την τόνωση και την ανάπτυξη των μαλλιών.
 2. Μεσοθεραπεία για την εισαγωγή φαρμακευτικών και πολυβιταμινούχων σκευασμάτων στους θυλάκους των τριχών.
 3. Τεχνική PRP, δηλαδή αυτόλογη ανάπλαση με αιμοπετάλια, απόλυτα ασφαλής για την συνολική υγεία του ασθενούς.
 4. Βλαστοκύτταρα, μια από τις πιο σύγχρονες πειραματικές θεραπείες.
 5. Κλωνοποίηση, η οποία όταν εφαρμοστεί πρόκειται να επιφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
 6. Τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Ύστερα από εκατομμύρια εφαρμογές αποτελούν εγγύηση στην διέγερση της τριχοφυΐας. Στο Hair Transplant εφαρμόζονται με επιτυχία οι Strip (FUT) ή micro-strip, η FUE (Follicular Unit Extraction) και η μεταμόσχευση φρυδιών.

Οι παραπάνω τεχνικές προτείνονται σε άτομα σχεδόν κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας ελάχιστες αντενδείξεις.

Τι εγγυώνται οι θεραπείες στο Hair Transplant;

 • Παύση της τριχόπτωσης και της αραίωσης
 • Ισχυροποίηση των τριχοθυλακίων
 • Ενίσχυση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος
 • Αύξηση της τριχοφυΐας
 • Κάλυψη της προβληματικής περιοχής

Κάντε το πρώτο βήμα στην θεραπεία της τριχόπτωσης! Κλείστε το πρώτο σας ραντεβού σε ένα από τα ιατρικά κέντρα μας.