Ανδρική τριχόπτωση. Ποιες είναι οι αιτίες;

Η τριχόπτωση(αλωπεκία) είναι δυνατόν να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες άλλοτε μόνιμους και άλλοτε παροδικούς.

Άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες, φαρμακευτική αγωγή ή κάποιες παθήσεις όπως αναιμία, παθήσεις του θυρεοειδούς ή του δέρματος είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Ο ποιο κοινός τύπος ανδρικής τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, ο οποίος και απαντά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης. Μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες με κάποιες διαφοροποιήσεις και σε μικρότερο – αν και όχι αμελητέο ποσοστό.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλους τύπους απώλειας μαλλιών η ανδρογενετική αλωπεκία δεν σχετίζεται με φλεγμονές ή ουλές.

Τόσο το ξεκίνημα όσο και η εξέλιξη της πάθησης είναι βαθμιαία και εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους εξάρσεων και υποχωρήσεων, ενώ συνίσταται τόσο στην ελάττωση της πυκνότητας όσο και της ποσότητας των μαλλιών.

Αρχικά η αραίωση εμφανίζεται στην περιοχή του μετώπου εξελισσόμενη προς το μπροστινό, το επάνω τμήμα και την κορυφή του τριχωτού. Η ινιακή (πίσω μέρος) και η βρεγματική χώρα(πλάγια) ως επί το πλείστων παραμένουν ανεπηρέαστες.

  • Ένας ενήλικας έχει περίπου 100.00 με 150.000 τρίχες οι οποίες ανανεώνονται με διαφορετικό ρυθμό βάση του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

    Ι. Φάση της Ανάπτυξης ή Αναγένεσης(Anagen Phase)

    ΙΙ. Φάση της Κατάπτωσης ή Καταγένεσης(Catagen Phase)

    IΙΙ. Φάση της Ανάπαυσης ή Τελογένεσης(Telogen Phase)

    Κατά την πρώτη φάση που έχει διάρκεια 2 με 6 χρόνια τα τριχοθυλάκια βρίσκονται βαθιά στο δέρμα παράγοντας παχιές τρίχες με έντονο χρώμα που αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό κάθε μέρα.Φυσιολογικά σε μία δεδομένη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των μαλλιών – περίπου 85%, βρίσκεται στην παραπάνω φάση.

    Η δεύτερη φάση αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο κατά το οποίο η τρίχα προετοιμάζεται για απόπτωση με τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Στο στάδιο αυτό που έχει διάρκεια 2 εβδομάδες βρίσκεται περίπου το 1 με 2% των μαλλιών.

    Η τελευταία φάση διαρκεί 3 με 4 μήνες περίπου. Οι τρίχες παύουν να αναπτύσσονται μέχρι τελικά να πέσουν.

    Με βάση τον παραπάνω κύκλο θεωρείται φυσιολογική μία καθημερινή απώλεια της τάξεως των 100 με 150 τριχών. Στην περίπτωση που αυτή είναι μεγαλύτερη και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορούμε να μιλήσουμε για τριχόπτωση.

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από μία γενετικά καθορισμένη αυξημένη ευαισθησία της ρίζας της τρίχας προς την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) και οποία επιδεινώνεται με την γήρανση.

Μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για τρεις βασικές αιτίες που συνδέονται με το συγκεκριμένο τύπο τριχόπτωσης, οι οποίες εξετάζονται συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα.

Η Γενετική προδιάθεση αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα εμφάνισης της ανδρογενούς αλωπεκίας χωρίς να είναι ωστόσο απόλυτο ότι κάθε άτομο που έχει αυτή την προδιάθεση πρόκειται να εμφανίσει τελικά την πάθηση.

Αν και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο κληρονομείται δεν είναι γνωστός είναι βέβαιο ότι το γονίδιο που έχει τον καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση της τριχόπτωσης αυτού του τύπου κληρονομείται από την πλευρά της μητέρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν και η προδιάθεση είναι δυνατό να κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς κάτι τέτοιο είναι βέβαιο μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό από την πλευρά της μητέρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν ένα άτομο με γενετική προδιάθεση εμφανίσει τελικά τριχόπτωση, ο χρόνος εκδήλωσης αλλά και ο ρυθμός εξέλιξης μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το

Η ανδρογενής αλωπεκία εμφανίζεται εξαιτίας της επίδρασης της ορμόνης διυδροτεστοστερόνης (DHT) ενός παραγώγου της τεστοστερόνης, στα τριχοθυλάκια. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω δράσης η διάρκεια της φάσης της αναγένεσης μειώνεται από 2 – 6 χρόνια σε μήνες, ακόμα και σε εβδομάδες.

Αυτό οδηγεί στον εκφυλισμό των τριχοθυλακίων τα οποία σταδιακά συρρικνώνονται με αποτέλεσμα την παραγωγή λεπτότερων, κοντύτερων και πιο ανοιχτόχρωμων τριχών.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε ότι φαίνεται πως τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή άλλων ανδρογόνων δεν αποτελούν παράγοντα ικανό για την εμφάνιση της τριχόπτωσης, παρά μόνο σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα 5-α αναγωγάσης – ρυθμιστή της παραγωγής DHT και την ευαισθησία στην επίδραση των ανδρογόνων, παράγοντα ο οποίος κληρονομείται.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι είναι ο συνδυασμός ανδρογόνων και κληρονομικής προδιάθεσης είναι τελικά αυτός που οδηγεί στην εμφάνιση της ανδρογενούς αλωπεκίας.

Φυσιολογικά με τη διαδικασία της βιολογικής ωρίμανσης οι τρίχες ατονούν και η τριχοφυΐα μειώνεται.

Η επίδρασή της στη δημιουργία της τριχόπτωσης συνίσταται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ευαίσθητα τριχοθυλάκια εκτίθενται στην εκφυλιστική δράση των ανδρογόνων.

Κατά συνέπεια η ανδρογενής αλωπεκία δεν αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας της γήρανσης η οποία ωστόσο δρα καταλυτικά όταν συνυπάρχουν οι δύο παραπάνω παράγοντες

This site is registered on wpml.org as a development site.